Technologia żywności i żywienie człowieka

Studia stacjonarne, pierwszego stopnia (inżynierskie) - 7 semestrów.

Kształcenie realizowane jest przez dwa wydziały:

Specjalności:

 

Specjalność - Inżynieria żywności

Ważniejsze przedmioty kierunkowe i specjalistyczne:

  • Surowce roślinne i ich pozyskiwanie
  • Surowce zwierzęce i ich pozyskiwanie
  • Mikrobiologia żywności
  • Chemia żywności
  • Analiza i ocena jakości żywności
  • Higiena i toksykologia żywności
  • Ocena sensoryczna żywności
  • Bezpieczeństwo produkcji żywności, systemy jakości
  • Żywienie człowieka
  • Projektowanie technologiczne zakładów przemysłu spożywczego

Absolwent nabywa umiejętności:

  • Posiada wykształcenie obejmujące wiedzę w zakresie: nauk matematyczno – fizycznych, nauk technicznych, technologicznych, żywieniowych i ekonomicznych oraz podstawowe przygotowanie do pracy z nowoczesnymi środkami.
  • Jest specjalistą w zakresie przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywności.
  • Jest przygotowany do pracy na stanowiskach inżynierskich w przedsiębiorstwach, zakładach i instytucjach zajmujących się przetwórstwem, przechowywaniem, kontrolą i obrotem żywności oraz żywieniem człowieka.
  • Jest przygotowany do pełnienia wszystkich funkcji inżynierskich w branży spożywczej, tak ogólnych jak i specjalistycznych.
  • Potrafi zorganizować produkcję włącznie z doborem maszyn i urządzeń oraz przeprowadzić kalkulację ekonomiczną.
  • Potrafi analizować problemy związane z procesem technologicznym przetwarzania żywności zarówno w pracy indywidualnej jak i zespołowej.
  • Zna zasady funkcjonowania rynku i rozumie zasady marketingu produktów i usług związanych z żywnością i żywieniem człowieka.
  • Charakteryzuje się umiejętnością kierowania zespołami ludzkimi oraz korzystania i łączenia wiedzy z różnych dziedzin nauki.
  • Posiada wiedzę w zakresie zasad technologicznych i optymalizacji poszczególnych składowych procesu technologicznego oraz efektywnego przygotowania i przeprowadzenia procesu produkcyjnego.
  • Posiada wiedzę pozwalającą samodzielnie kierować firmą produkującą żywność przetworzoną.
  • Potrafi czynnie posługiwać się techniką komputerową.
  • Jest otwarty na zmiany, wyposażony w umiejętności dostosowania się do zmieniającego się otoczenia gospodarczego, w tym rynku pracy.
  • Jest świadomy odpowiedzialności etycznej i społecznej związanej z wykonywaniem szeroko rozumianego zawodu inżyniera technologa przemysłu spożywczego.

Plany studiów