Zakład Technologii i Inżynierii Przemysłu Spożywczego

Skład osobowy:

  • dr inż. Grażyna Gozdecka - kierownik Zakładu
    pok. 308, tel. 52 374-90-56
    e-mail: grazyna.gozdecka (at) utp.edu.pl
  • prof. dr hab. Oleksandr Shyichuk
    pok. 137, tel. 52 374-90-78, 52 374 90 29
    e-mail: szyjczuk (at) utp.edu.pl
  • dr inż. Wojciech Poćwiardowski
    pok. 308, tel. 52 374-90-57
    e-mail: wojciech.pocwiardowski (at) utp.edu.pl
  • dr Józef Sadkiewicz
    pok. 305
    e-mail: jozef.sadkiewicz (at) utp.edu.pl
  • dr inż. Dorota Ziółkowska
    pok. 137, tel. 52 374-90-24, 52 374-90-29
    e-mail: dorota.ziolkowska (at) utp.edu.pl
  • mgr inż. Joanna Szulc
    pok. 308, tel. 52 374-90-57
    e-mail: joanna.szulc (at) utp.edu.pl
  • mgr inż. Małgorzata Bąk
    pok. 308, tel. 52 374-90-81
    e-mail: malgorzata.bak (at) utp.edu.pl
  • mgr inż. Justyna Michałko
    pok. 308, tel. 52 374-90-57
    e-mail: justyna.michalko (at) utp.edu.pl
  • Grażyna Gordon
    pok. 155, 137, tel. 52 374-90-28, 52 374-90-24
    e-mail: grazyna.gordon (at) utp.edu.pl

Działalność dydaktyczna:

  • chemia dla studentów Wydziału Inżynierii Mechanicznej (informacje dla studentów w załącznikach)
  • materiały pochodzenia naturalnego (informacje dla studentów w załączniku)
  • materiały ceramiczne (informacje dla studentów w załączniku)
  • materiały wysokiej czystości i specjalnego przeznaczenia
  • metodologia analizy on-line (informacje dla studentów w załączniku)
  • kontrola procesowa w produkcji materiałów / process control in chemical technology
    (informacje dla studentów w załączniku / information for students in attachment)
  • termodynamika techniczna i chemiczna
  • zastosowanie analizy chemometrycznej w analityce żywności
  • technologia żywności
  • chemia żywności (informacje dla studentów: ćwiczenia, laboratorium)
  • grafika inżynierska
  • informatyka chemiczna
  • maszynoznawstwo i aparatura przemysłu chemicznego (informacje dla studentów: projekt)

Tematyka naukowo-badawcza:

  • Wykorzystanie metod komputerowych do badania produktów spożywczych
  • Granulowanie produktów spożywczych
  • analiza surfaktantów i polimerów jonowych
  • zastosowanie procesów strącania i adsorpcji do usuwania zanieczyszczeń z wód i ścieków
  • usuwanie zawiesin z wód i ścieków metodami koagulacji i flokulacji
  • identyfikacja faz metodą proszkowej dyfrakcji rentgenowskiej
  • modelowanie oddziaływań molekularnych

Specjalistyczna aparatura badawcza:

  • Urządzenie do badań wytrzymałościowych żywności firmy Zwick
  • Zestaw do badania emulsji Turbiscan
  • System do oznaczania azotu metodą Kjeldahla firmy Büchi
  • Mineralizator mikrofalowy firmy Milestone
  • Refraktometr firmy Rudolph
  • Spektrofotometr NIR firmy Büchi
  • System do oznaczania tłuszczu firmy Büchi
  • Laserowy miernik wielkości cząstek firmy Fritsch
  • Rozdrabniacze firmy Retsch
  • Suszarka rozpyłowa firmy Büchi
  • Uniwersalne urządzenie do badań wytrzymałościowych firmy Instron
  • Mieszarka do cieczy nienewtonowskich
  • Plotery solwentowe i laserowe
  • Granulator talerzowy własnej konstrukcji
  • Przesiewacz wibracyjny własnej konstrukcji
  • dyfraktometr rentgenowski firmy SEIFERT
  • spektrofotometry Vis i UV-Vis

Adres:

Zakład Technologii i Inżynierii Przemysłu Spożywczego
Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej
ul. Seminaryjna 3
85-326 Bydgoszcz
tel: 52 374-90-81, 52 374-90-80
fax: 52 374-90-05

 

ZałącznikWielkość
informator dla WIM - st. niestacjonarne180.65 KB
informator dla WIM - st. stacjonarne184.33 KB
info: materiały pochodzenia naturalnego148.87 KB
info: materiały ceramiczne171.64 KB
info: metodologia analizy on-line173.12 KB
info: kontrola procesowa w produkcji materiałów / process control in chemical technology145.66 KB