Zakład Analityki Żywności i Ochrony Środowiska

Skład osobowy:

  • dr inż. Grażyna Wejnerowska – kierownik Zakładu
    e-mail: grazyna.wejnerowska (at) utp.edu.pl
  • dr hab. Halyna Marshalok, prof nadzw. UTP
    e-mail: halyna.marshalok (at) utp.edu.pl
  • dr inż. Łukasz Dąbrowski
    e-mail: lukasz.dabrowski  (at) utp.edu.pl
  • dr inż. Alicja Gackowska
    e-mail: alicja.gackowska (at) utp.edu.pl
  • dr inż. Maria Kowalska
    e-mail: maria.kowalska (at) utp.edu.pl
  • dr inż. Anna Ciaciuch
    e-mail: anna.ciaciuch (at) utp.edu.pl
  • mgr inż. Katarzyna Przygoda
    e-mail: katarzyna.przygoda (at) utp.edu.pl
  • mgr inż. Waldemar Studziński
    e-mail: waldemar.studzinski (at) utp.edu.pl
  • mgr inż. Katarzyna Belka
    e-mail: katarzyna.belka (at) utp.edu.pl
  • mgr Ewa Krüger
    e-mail: kruger (at) utp.edu.pl
  • mgr inż. Karolina Lelewer
    e-mail: lelewer (at) utp.edu.pl

Tematyka naukowo-badawcza:

  • przemiany związków chloroorganicznych w środowisku
  • projektowanie i modernizacja oczyszczalni ścieków
  • opracowywanie metod oznaczania zanieczyszczeń środowiska i żywności
  • oznaczanie wybranych konserwantów w kosmetykach
  • oznaczanie zawartości pierwiastków w próbkach środowiskowych i w żywności
  • optymalizacja ekstrakcji płynem w stanie nadkrytycznym (CO2) do wydzielania związków biologicznie aktywnych z nasion

Specjalistyczna aparatura badawcza:

  • chromatografy gazowe HP5890 sprzężone ze spektrometrem mas HP5972 oraz detektorami FID i ECD
  • chromatograf gazowy HP6890 z detektorem FID oraz detektorem emisji atomowej (AED)
  • chromatograf cieczowy Merck z detektorami RI, UV-Vis
  • chromatograf cieczowy Schimadzu z detektorami FL, UV-Vis
  • absorpcyjny spektrometr atomowy (AAS)
  • spektrometr UV-Vis z matrycą diodową
  • spektrometry UV-Vis jednokanałowe
  • aparat do ekstrakcji nadkrytycznym di tlenkiem węgla LIZARD 2001
  • analizator ogólnego węgla organicznego Sievers Innovox
  • analizator wielofunkcyjny HACH 3900

Działalność dydaktyczna:

  • ochrona powietrza atmosferycznego
  • gospodarka odpadami
  • technologia wody i ścieków
  • monitoring środowiska 
  • zagrożenia ekologiczne i bezpieczeństwo pracy
  • metody instrumentalne
  • pobieranie i przygotowanie próbek do analizy
  • ocena i kontrola jakości żywności

Oferta usługowa:

  • analizy instrumentalne - oznaczanie zanieczyszczeń środowiska i żywności (pestycydy, PCB, WWA, substancje ropopochodne i in.)
  • analizy fizykochemiczne - oznaczanie wskaźników sumarycznych (ChZT, BZT, OWO i in.)
  • oznaczanie metali w próbkach środowiskowych i żywności
  • optymalizacja ekstrakcji płynem w stanie nadkrytycznym (CO2) do wydzielania związków biologicznie aktywnych z nasion
  • projektowanie i modernizacja oczyszczalni ścieków

Adres:

Zakład Analityki Żywności i Ochrony Środowiska
Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej
ul. Seminaryjna 3
85-326 Bydgoszcz
tel: 52 374-90-40, 52 374-90-41
fax: 52 374-90-05

 

ZałącznikWielkość
Wybrane publikacje naukowe i uzyskane patenty - do roku 2015141.58 KB