Koło naukowe CIBUS

Koło Naukowe Technologów Żywności CIBUS

Opiekun koła: dr inż. Wojciech Poćwiardowski

Wpisane do rejestru Kół Naukowych UTP w Bydgoszczy pod pozycją 81 dnia 5 czerwca 2014 r.

Koło Naukowe Technologów Żywności CIBUS powstało na bazie projektu Instytut Chemii Nadużywanej.

W 2013 roku studenci naszego wydziału wyszli z inicjatywą stworzenia koła naukowego zajmującego się tematyką żywności i wszystkiego co z nią związane. Pasjonaci tej dziedziny zebrali się i stworzyli świetny projekt pod nazwą Instytut Chemii Nadużywanej. Instytut porusza tematykę dodatków do żywności, a dokładniej czterech z nich: wzmacniaczy smaków, konserwantów, barwników i aromatów. Niedługo szukaliśmy partnera biznesowego, który zgodziłby się pomóc przy realizacji tego świetnego pomysłu. Regionalna firma Frosta podzielała idee naszych studentów i pomogła sfinansować to przedsięwzięcie.

Powstała interaktywna wystawa, która pozwalała dotknąć, zobaczyć, powąchać i posmakować dodatków do żywności. Odwiedzający mogli również dokonać wirtualnych zakupów w Infokiosku, który drukował paragon z listą produktów i dodatków, które są stosowane przy produkcji. Każdy odwiedzający otrzymywał słowniczek dodatków do żywności. Studenci naszego wydziału dzielili się wiedzą na terenie całego kraju. Odwiedzili miasta: Warszawa, Gdańsk, Poznań, Kraków i Wrocław. Instytut był również wystawiany podczas wielu eventów bydgoskich takich jak: Dni Nauki (2013 i 2014), Bajkowa Bydgoszcz, Inauguracja Bydgoskich Dni Nauki w siedzibie TVP (2013) i na UKW (2014), Wystawa VIPRO 2013 (gdzie zdobyła nagrodę).

Pasjonaci żywności mają mnóstwo pomysłów. Obecnie zajmują się kolejnym projektem, który porusza wpływ metod utrwalania żywności (mrożenie, pasteryzacja) na ich właściwości odżywcze. Członkowie koła zajmują się również tematyką chleba dla diabetyków, analizą ryku żywności, wyborów konsumenta.
Rok akademicki 2013/2014 był dla koła bardzo owocny w projekty. Członkowie koła zdobyli dużą praktykę w tworzeniu i realizacji wielu ciekawych pomysłów. Zarazili swoją pasją innych studentów oraz pracowników wydziału WTiICh.

Odwiedź nas na Facebooku: https://www.facebook.com/zywnosciowcy111895/?fref=ts.