1. Omówić najważniejsze wskaźniki jakości wody
  2. Omówić prawo, na którym opiera się analiza spektrofotometryczna
  3. Wymienić kilka metali biogennych oraz kilka stanowiących trucizny
  4. Teorie kwasów i zasad
  5. Wpływ katalizatorów na szybkość reakcji chemicznych
  6. Omówić szereg napięciowy metali
  7. Analiza głównych składowych (PCA) w analityce chemicznej
  8. Wymienić odczynniki grupowe stosowane w analizie jakościowej kationów wg Freseniusa
  9. Podać przykłady ligandu prostego i wielofunkcyjnego
  10. Wymienić dwa rodzaje drgań cząsteczek w widmach FTIR
  11. Podać i omówić wzór na stałą równowagi reakcji syntezy amoniaku z pierwiastków
  12. Właściwości kwasowo – zasadowe związków chemicznych
  13. Elektrofilowa substytucja aromatyczna. Pojęcie, przykłady, warunki reakcji
  14. Reakcje utleniania w chemii organicznej
  15. Wyjaśnij pojęcie elektrofil. Używając związków zawierających co najmniej 3 atomy C omów reakcje substytucji i addycji elektrofilowej
  16. Wyjaśnij pojęcie nukleofil. Używając związków zawierających co najmniej 3 atomy C omów reakcje substytucji nukleofilowej
  17. Omów znane Ci metody wydłużania łańcucha węglowego. Do każdej metody zaproponuj przykład korzystając ze związków zawierających co najmniej 3 atomy C w cząsteczce
  18. Jakie związki metaloorganiczne można otrzymać z halogenków alkilowych? Zapisz ich reakcje otrzymywania oraz dalsze wykorzystywanie w syntezie organicznej
  19. Dokonaj charakterystyki związków aromatycznych
  20. Przedstaw mechanizm reakcji alkilowania pierścienia aromatycznego, wymień wszystkie ograniczenia alkilowania Friedela-Craftsa
  21. Na przykładzie acetofenonu omów metody otrzymywania ketonów
  22. Dokonaj opisu względnej reaktywności pochodnych kwasów karboksylowych
  23. Metody ekstrakcji analitów z próbek stałych
  24. Metody ekstrakcji analitów z próbek ciekłych
  25. Sposoby konserwacji próbek i przechowywania próbek
  26. Sposoby kontroli jakości wyników analitycznych w laboratorium
  27. Oznaczanie metali w próbkach – przygotowanie próbek i oznaczenie końcowe
  28. Oznaczanie zanieczyszczeń powietrza
  29. Chromatografia gazowa – zasada działania i zastosowanie w analizie żywności i środowiska
  30. Chromatografia cieczowa – zasada działania i zastosowanie w analizie żywności i środowiska
  31. Identyfikacja substancji za pomocą spektrometrii mas
  32. Filtracja, ze szczególnym uwzględnieniem filtracji pod stałym ciśnieniem
  33. Opory przepływu płynów w rurociągach. Podstawowe pojęcia i definicje
  34. Opory przepływu płynów przez wypełnienie. Podstawowe pojęcia i definicje
  35. Pomiar prędkości przepływu płynów. Podstawowe pojęcia i definicje
  36. Wymiana ciepła: przewodzenie, wnikanie, przenikanie. Podstawowe pojęcia i definicje
  37. Podstawy spektrofotometrii UV-Vis wraz z przykładami zastosowania do analizy żywności i analizy środowiska
  38. Podstawy metod miareczkowych wraz z przykładami zastosowania do analizy żywności i analizy środowiska
  39. Podstawy spektrofotometrii w bliskiej podczerwieni (NIR) wraz z przykładami zastosowania do analizy żywności
  40. Technika pomiarów w podczerwieni z transformacją Fourier’a (FTIR, ATR-TFIR) wraz z przykładami zastosowania do analizy żywności
  41. Metody oznaczania przeciwutleniaczy w żywności
  42. Operacje jednostkowe stosowane w przetwórstwie żywności
  43. Procesy chemiczne i biotechnologiczne w przetwórstwie żywności
  44. Systemy jakości w zakładach przemysłu spożywczego
  45. Analiza sensoryczna (narządy czucia i ich receptory, czynniki wpływające na wrażliwość sensoryczną, zasady przeprowadzania ocen sensorycznych)
  46. Scharakteryzuj metody skalowania w analizie sensorycznej
  47. Metody oznaczania pestycydów w produktach spożywczych
  48. Metody oznaczania azotanów (V) i (III) w środkach spożywczych
  49. Metody wyznaczania LD 50
  50. Wymień i scharakteryzuj główne składniki odżywcze
  51. Witaminy, ich podział i oznaczanie
  52. Rodzaje polimerowych opakowań do artykułów spożywczych i sposoby ich wytwarzania
  53. Kryteria warunkujące dopuszczenie materiałów polimerowych do kontaktu z żywnością
  54. Substancje szkodliwe, których obecność wyklucza zastosowanie tworzyw polimerowych do wytwarzania opakowań do artykułów spożywczych
  55. Metody analityczne stosowane do oceny materiałów opakowaniowych żywności
  56. Płyny modelowe w badaniach migracji globalnej materiałów planowanych do produkcji przedmiotów stykających się z żywnością
  57. Maszyny i urządzenia stosowane w przemyśle spożywczym, gastronomii i w gospodarstwie domowym, w których stosowane są elementy konstrukcyjne wykonane z tworzyw polimerowych
  58. Charakterystyka metod pomiaru zmętnienia (nefelometria,turbidymetria)
  59. Omów metody znaczenia ilościowego z wykorzystaniem widm absorpcyjnych i emisyjnych z zakresu UV-Vis
  60. Przedstaw praktyczne metody oznaczania stężenia substancji w roztworze
  61. Prawo podziału Nernsta i jego praktyczne zastosowanie (ekstrakcja)
  62. Omów zastosowanie metod chromatografii cienkowarstwowej, gazowej i cieczowej do jakościowego i ilościowego oznaczenia substancji