Analityka chemiczna i spożywcza

Studia stacjonarne, pierwszego stopnia (inżynierskie) - 7 semestrów.

Specjalności:

 

Specjalność - analityka środowiska

Ważniejsze przedmioty kierunkowe i specjalistyczne:

  • Organizacja laboratorium analitycznego
  • Jakościowa analiza chemiczna
  • Ilościowa chemia analityczna
  • Nowoczesne techniki analityczne
  • Zastosowanie spektrometrii mas w analityce
  • Ochrona, monitoring i analiza środowiska
  • Analiza powietrza atmosferycznego
  • Analiza odpadów przemysłowych

Absolwent nabywa umiejętności:

  • Wprowadzania i stosowania metod analizy odpowiednich dla oznaczanego materiału zgodnie z wymaganiami UE.
  • Zaprojektowania nowoczesnego wyposażenia laboratorium.
  • Sposobu pobierania próbek do analizy i posługiwania się nowoczesnymi metodami analizy chemicznej.
  • Wykonania: analizy z zakresu kontroli jakości w laboratoriach przemysłowych, analiz kryminalistycznych, analizy w instytucjach zajmujących się ochroną środowiska.

 

Specjalność - analityka żywności

Ważniejsze przedmioty kierunkowe i specjalistyczne:

  • Organizacja laboratorium analitycznego
  • Jakościowa analiza chemiczna
  • Ilościowa chemia analityczna
  • Nowoczesne techniki analityczne
  • Chemia żywności
  • Metody enzymatyczne w analityce spożywczej i chemicznej
  • Podstawy technologii żywności
  • Analiza surowców i ocena produktów przemysłu spożywczegox
  • Mikrobiologia żywności
  • Toksykologia żywności
  • Podstawy analizy sensorycznej
  • Żywność funkcjonalna
  • Analiza i unieszkodliwianie ścieków przemysłu spożywczegox

Absolwent nabywa umiejętności:

  • Wprowadzania i stosowania metod analizy odpowiednich dla oznaczanego materiału zgodnie z wymaganiami UE.
  • Zaprojektowania nowoczesnego wyposażenia laboratorium.
  • Sposobu pobierania próbek do analizy i posługiwania się nowoczesnymi metodami analizy chemicznej.
  • Wykonania: analizy z zakresu kontroli jakości w laboratoriach przemysłowych, analizy w instytucjach zajmujących się kontrolą i badaniem żywności, a także w stacjach sanitarno-epidemiologicznych.

 

Plany studiów